A 19. század nagyobbik felében a csokoládét még folyékony italként ismerték az emberek, akárcsak az ősi civilizációkban. Igaz, az ősökkel ellentétben gyakran helyettesítették a csokoládé készítésénél a vizet tejjel.
1847-ben egy brit csokoládékészítő, a J.S. Fry és Fiai készítette el az első tábla csokoládét cukor, folyékony csokoládé és kakaóvaj keverékéből. 1876-ban Daniel Peter svájci csokoládékészítő tejport adott a masszához, és ezzel megszületett az első tejcsokoládé. Barátjával Henri Nestlével néhány évvel később megalapították a Nestlé Vállalatot, és kezdetét vette a tejcsokoládé tömegtermelése.
A csokoládé a 19. század során nagy fejlődésen ment keresztül. Eleinte még kemény volt, és nehéz volt elrágni, ezért a szintén svájci csokoládékészítő Rudolf Lindt kifejlesztett egy olyan keverőgépet, ami levegőssé és selymessé, könnyen olvadóssá tette a csokoládét, ezáltal könnyebben tudott vegyülni más összetevőkkel és könnyebben olvadt a szájban.
A késő 19. és a kora 20. században csokoládékészítő vállalatok sora alakult, amelyek különféle csokoládékat állítottak elő, így mára rengetegféle csoki közül választhatunk, mindenki megtalálhatja a neki legjobban megfelelő édességet.
Források: History.com, Wikipédia
Az első két rész:
A csokoládé története, első rész
A csokoládé története, második rész