A csokoládéról már valószínűleg mindenki hallotta, hogy jó élettani hatással rendelkezik, de mik is ezek a hatások? Akkor most tényleg lehet enni a csokoládét korlátlanul és bűntudat nélkül? Hááát, ezt nem mernénk így kijelenteni, a mértékletes fogyasztás mindig hasznos dolog, szinte mindenben. De nézzük, valójában milyen pozitív hatásai vannak a csokoládénak, illetve melyik fajta csokoládéban találhatóak a számunka pozitív összetevők.
A csokoládé kakaóból készül nagyrészt, a kakaóban pedig kétféle hatóanyag található, melyek jó hatással vannak a szervezetünkre.
Az egyik hatóanyag a polifenolok közé tartozó flavanolok, a másik pedig a metilxantinok közé tartozó teobromin. Ezeknek köszönhetően, a kakaó főbb pozitív hatásai:
- antioxidáns hatásánál fogva semlegesíti a szervezetben található szabadgyököket és csökkenti az oxidatív stresszt,
- gyulladáscsökkentő,
- csökkenti a vérnyomást,
- csökkenti a rossz koleszterint (LDL) a vérben,
- csökkenti a vérrögképződés esélyét,
- javítja a vér áramlását az erekben,
- javítja az agyműködést,
- csökkenti az inzulinrezisztenciát, és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát,
- csökkenti a rák kialakulásának esélyét,
- csökkenti a szívroham kockázatát
- hasznos táplálék a belekben található jó baktériumok számára, melyek a szervezetet segítő anyagokat termelnek cserébe.
Amint látjuk, a kakaó rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, de az viszont nem mindegy, milyen fajta csokoládét fogyasztunk! A fent említett pozitív hatások kizárólag a minimum 68-70% körüli kakaó tartalommal rendelkező csokoládék sajátja. Ez a kakaótartalom már az étcsokoládék kategóriája, így ha nem szereted az étcsokoládét, sajnos hátránnyal indulsz az élvezetes antioxidáns-fogyasztás terén. Étcsokoládéból bizony rengeteg féle fajta létezik, és nagyon finomak is akadnak köztük, olyanok is, amelyek felveszik a versenyt a tejcsokoládékkal. Ha csak az áruházak étcsokoládé-választékára bízzuk magunkat, akkor könnyen kimaradhat az életünkből az igazi minőségi csokoládé élvezete. Napi két-három kocka (nem több!) jó minőségű étcsokoládénak már mérhető hatása van az egészségre. Jó tulajdonságai miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, rendszeresen fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megóvásáért - csokoládéval! Webáruházunk kínálatában hamarosan megtalálhatóak lesznek magyar kézművesek által készített, minőségi csokoládék, amelyek magas kakaó tartalommal rendelkeznek és lehetőleg minimális adalékanyagot tartalmaznak.
Forrás:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/a_csokolade_rejtett_hatasai
A csokoládé a Wikipédián